Kaketoes

Kaketoes in de Apenhof

Er zijn veel verschillende soorten Kaketoes, in de Apenhof zitten de Witkuif kaketoe en de Goffini Kaketoe.

Witkuif kaketoe (Cacatua Alba)

Een ondersoort van de Molukken kaketoe is de Wit kuifkaketoe. De Witkuif kaketoe is voor het eerst ontdekt door P.L.S. Müller in 1776 en er zijn geen ondersoorten. De Witkuif kaketoe wordt ook wel ‘witte kaketoe’ genoemd, maar dit is erg misleidend omdat er meerdere soorten in de kaketoefamilie een wit verenkleed hebben. De Witkuif kaketoe komt oorspronkelijk uit Indonesië, de kaketoe leeft daar op de eilanden Bartjan en Obi. Het is nog geen bedreigde papegaaiensoort, maar de aantallen worden steeds minder vanwege de ontbossing van hun natuurlijke omgeving. De Witkuif kaketoes zijn op de eilanden te vinden in bossen, open land en mangrovegebieden.

De Witkuif kaketoes leven in kleine groepjes van drie tot ongeveer tien kaketoes of paarsgewijs. ’s Nachts slapen ze met een grote groep van wel vijftig kaketoes in een grote boom. Ze zitten graag in grote bomen, omdat ze hier vandaan goed de omgeving in de gaten kunnen houden. Ze zijn ook altijd goed te horen, tijdens het op vliegen laten ze een voordurend gekrijs horen. In het wild eet de Witkuif kaketoe zaden, vruchten, noten, insecten en hun larven.

De Witkuif kaketoe heeft, zoals bijna elke vogel, veel behoefte aan aandacht en ruimte. De kaketoe stelt hoge eisen aan zijn huisvesting. De kaketoes staan bekend om hun gemakt waarmee ze hun zitstokken en het overig materiaal in hun verblijf in een mum van tijd kapot maken. Ze kunnen schroeven opendraaien, speelgoed slopen, gaas doorknippen en ga zo maar door. Zelfs sloten kunnen ze open en weer dicht krijgen.

De Witkuif kaketoe is een witte vogel met wat lichtgeel onder de vleugels, een bijna zwarte snavel en zwarte pootjes. Bij de mannelijke kaketoe is de iris donkerbruin/ zwart en bij de vrouwelijke kaketoe is de iris wat lichter roodbruin. De jonge kaketoes hebben hele donkere ogen, pas na een jaar wordt de echte kleur van de iris zichtbaar.

De Witkuif kaketoe is ongeveer 45 centimeter lang, de vrouwelijke kaketoe zijn wat kleiner dan de mannelijke. De Witkuif kaketoe kan zijn kuif plat dragen of recht omhoog, dit laatste gebeurd wanneer de kaketoe heel blij, opgewonden of boos is. Het opzetten van de kuif en het wijd uitzetten van de vleugels gebruiken ze ook om te imponeren.

De voeding die de Witkuif kaketoe in de Apenhof krijgt bestaat uit gemengd papegaaienvoer en krijgen ze er vers fruit, groenten en soms noten bij.

Zoals u gelezen heeft, is de Witkuif kaketoe een veeleisende vogel. Hij leeft jarenlang en heeft goede huisvesting, aandacht en verzorging nodig. Doordat mensen hun kaketoe dit vaak niet kunnen bieden, komen ze in de Apenhof terecht.

Goffini kaketoe (Cacatua Goffini)

De Goffini kaketoe komt oorspronkelijk uit Indonesië, hij komt daar voor op de Tanimbar eilanden. De Goffini kaketoe leeft in bosrijke gebieden, solitair of in grote groepen van ongeveer 350 kaketoes. De Goffini kaketoe is een kleine kaketoe van ongeveer 35 cm en heeft een gewicht van tussen de 220-380 gram. De kaketoe heeft een klein wit kuifje, een wit/ grijze snavel en een paar rode puntjes vlak bij zijn neus op zijn veren. De kaketoe is voor de rest wit.

Geslachtsonderscheid tussen de mannelijke en vrouwelijke kaketoe is te zien aan de ogen, de man heeft een donkerbruine iris en de vrouw een lichtbruine iris. De jonge kaketoes hebben de eerste twee tot drie jaar donkere ogen. Het legsel van de kaketoe bestaat uit 2 of 3 eieren die worden 26 dagen afgewisseld van beide ouders uitgebroed.

De Goffini kaketoe is als huisdier ook niet makkelijk  te houden. Ze hebben een hoge intelligentie, scherpe snavel en harde stem kunnen ze erg veel aandacht vragen. Het komt het regelmatig voor dat ze zichzelf kaal plukken.

Jeanette Speksnijder