Wij stellen aan u voor: Annie
Grijze Roodstaart Papegaaien in de Apenhof
In deze rubriek willen wij elke keer een of twee papegaaien in het zonnetje zetten en hem of haar aan u voorstellen.
Deze keer is dat onze Grijze roodstaart Annie
In de Apenhof zitten veel Grijze Roodstaart Papegaaien. Net als andere papegaaisoorten, kan de Grijze Roodstaart Papegaai erg oud worden. Als de papegaai goed verzorgd wordt, kan hij wel 70 jaar of ouder worden. Onder de Grijze Roodstaart Papegaaien zijn twee verschillende ondersoorten:
1.Psittacus erithacus erithacus (Grijze Roodstaart Papegaai)
2.Psittacus erithacus timneh (Timneh Grijze Roodstaart Papegaai).
Het verschil tussen deze twee is vrij groot, al zien de meeste het niet in 1 oogopslag. De Kongo Grijze Roodstaart kent iedereen . Deze heeft een zwarte snavel en een lichtgrijze kleur met een felle rode staart. De Timneh Grijze Roodstaart heeft een witte bovensnavel en is donkergrijs met een donkerrode, bijna zwarte staart. De Timneh is ook wat fijner gebouwd en meestal net iets kleiner dan de “gewone’ Grijze roodstaart.
In de natuur komen de Grijze Roodstaart Papegaaien in West- tot Centraal-Afrika voor. Ze komen overwegend in het laagland regenwoud voor, maar ook aan bosranden en in plantages en bergbossen. Ze leven vooral in de hoge bomen aan de randen van de wouden. Buiten de broedtijd leven ze in grote groepen bij elkaar en ’s avonds keren de vogels, vaak onder luidt gekrijs, terug naar de bomen. Bij het onderling contact tussen de vogels spelen de fel rode staart en de heldere stem een belangrijke rol.
De broedtijd
In de broedtijd leven ze paarsgewijs in de hoge bomen. De broedtijd varieert en dit is afhankelijk van waar de papegaaien leven. In Uganda is dit van juli tot september, in Kongo vanaf begin augustus terwijl ze in Libië rond april broeden.
In de broedtijd vertonen de mannetjes een duidelijk baltsgedrag, hierbij lopen ze met afhangende vleugels rond het vrouwtje en voeren haar. Ze broeden graag in de holten van hoge bomen en de nestholten. De eieren worden alleen door het vrouwtje bebroed, na ongeveer 28-30 dagen komen
de eieren uit. Tijdens het broeden wordt het vrouwtje door de man via het invlieggat gevoerd
In het begin worden de jongen door het vrouwtje gevoerd en later neemt ook het mannetje een deel van deze taak op zich. De jongen vliegen na ongeveer 12 weken uit en worden daarna nog 4 maanden door hun beide ouders gevoerd.
Deze papegaai werd vroeger, en nog steeds in bepaalde dierenspeciaalzaken veel als kooivogel te koop aangeboden, vanwege zijn aparte kleur en het vermogen om een menselijke stem na te bootsen en kunstjes te leren. Gelukkig is de grijze roodstaart op sommige plaatsen nog
wel vrij algemeen en inmiddels een beschermde diersoort.
Leven in de Apenhof
Annie leeft al heel wat jaren in de Apenhof. Hij ( anders dan dat zijn naam doet vermoeden, het is een echte man) kwam begin jaren 80 binnen als een geplukte kip en ondanks dat hij altijd een maatje heeft gehad is zijn veren pak nooit meer mooi geworden.
Annie is een papegaai die heel snel leert. Hij hoeft een deuntje maar een paar keer te horen of je hoort hem hetzelfde fluiten. Hij fluit onder andere :”papagaaitje leef je nog”. Daarnaast maakt Annie veel lawaai. Hij is degene die zo hard en schel fluit dat je oren ervan piepen. Annie is een echte sloper. Hij geniet ervan al papier en karton te versnipperen tot kleine stukjes en dat gaat in een rap tempo.
Zoals alle papegaaien in de Apenhof krijgt Annie pellet, zaden, noten, groente en fruit te eten. Pellet is hij niet echt gek op, hij is vooral gek op appel, mandarijn en wortel. Ook een blaadje witlof gaat er ook wel in. Annie leeft alweer jaren samen met Frits. Deze twee zijn onafscheidelijk. Waar Annie is is Frits. Ze komen graag in hun buitenverblijf, al is Frits wel vaak degene die als eerste buiten te vinden is. `s Nachts slapen ze knus tegen elkaar aan. Ruzie hebben ze eigenlijk nooit. Hopelijk mogen zij nog lang van elkaars gezelschap genieten.
Door Uw steun kunnen de vrijwilligers bij de Apenhof hun liefdevolle werk blijven uitvoeren. Mag Annie ook op uw liefde rekenen? Met een donatie kunt u ervoor zorgen dat de papegaaien de liefde krijgen die ze zo verdienen. Want alleen met hulp van mensen zoals u kunnen wij hen op blijven vangen.
U kunt met uw( eenmalige) donatie naar keuze overmaken op rekeningnummer NL 34 INGB 0003 6698 88 t.a.v. de Apenhof.
Ik wens u, ook namens de papegaaien, alle liefde toe! Hartelijk dank voor uw betrokkenheid.