Wij stellen aan u voor: Snotjong

Snotjong wil ook buiten graag aandacht.

In deze rubriek willen wij elke keer een of twee papegaaien in het zonnetje zetten en hem of haar aan u voorstellen.

Deze keer is dat onze Geelnekamazone Snotjong

Amazone Papegaaien in de Apenhof

Er zijn vele verschillende amazone soorten. In de Apenhof worden onder andere onderstaande soorten verzorgd:

  1. Geelwangamazone
  2. Blauwvoorhoofdamazone
  3. Geelnekamazone
  4. Geelvoorhoofdamazone
  5. Witvoorhoofdamazone
  6. Dubbele Geelkopamazone
  7. Mülleramazone

Herkomst en uiterlijk

De papegaaien komen oorspronkelijk uit Midden en Zuid Amerika. Deze bestrijken een groot gebied rondom de Amazone in Zuid en Midden Amerika. De Amazone papegaai is te verdelen in zo’n 27 ondersoorten. Toch hebben ze één ding met elkaar gemeen en dat is hun overwegende groene kleur. Doordat alle amazones de groene kleur hebben, worden amazones vooral aan de kleur van hun voorhoofd, hoofd, schouders en buik herkend.

Kleuren die veel bij amazones voorkomen zijn geel, oranje, rood, blauw, paars en wit.

Ze worden 25-45 cm groot. Ze kunnen 70-75 jaar oud worden.

Huisvesting en voeding

Het belangrijkste doel van een amazone papegaai is: deel uitmaken van een familie en voedsel zoeken. Ze doen alles samen, van slapen tot eten. Een groep papegaaien bestaat uit meerdere paren. Hun natuurlijk voedsel bestaat zoals bij de meeste papegaaien uit zaden en vruchten. Verder eten zij delen van planten en ze pakken wel eens een insect (vooral tijdens de nestperiode). Amazones vinden het meestal erg fijn om te badderen.

Het zijn aantrekkelijke en vriendelijke vogels die iedereen willen laten zien hoe veel geluiden ze al hebben geleerd te imiteren en ze zijn absoluut niet verlegen. Hun imitatievermogen evenaart vaak zelfs dat van een Grijze Roodstaart.

Als huisdieren zijn de amazonen van Zuid en Midden Amerika eerst naar Los Angeles gebracht. Veel papegaaien zijn toen weer ontsnapt, omdat ze de tralies van hun kooien kapot hadden gekauwd. De kooien waren namelijk van hout gemaakt en met hun scherpe grote snavels kunnen ze dit gemakkelijk slopen. Deze vrijgekomen papegaaien hebben er 70-80 jaar rondgevlogen, samen met andere vrijgekomen soortgenootjes (van smokkelaars of door brand en eigenaren die hun papegaai lieten weg vliegen, omdat ze er niet meer voor wilde zorgen).

Niet geschikt als huisdier
Het zijn populaire huisdieren vanwege hun mooie, open en clownachtige persoonlijkheid en intelligentie. Ze hebben een geweldig geheugen en kunnen zich gebeurtenissen maanden- of jarenlang herinneren. Amazonen zijn energiek, speels, sociaal en vragen, zoals veel aandacht. Veel Amazonen zijn ‘karakters’ en hebben last van stemmingswisselingen. Hun stemmingen kunnen variëren van lief, lawaaierig, stil en naïef via hardnekkig tot jaloers, speels, agressief en irritant. Eigenaren die niet genoeg zorg bieden, worden vaak in de oren of vingers gebeten.

Dat is het moeilijkste aan de amazonepapegaaien, de eigenaren van de papegaaien moet werkelijk begrip hebben voor hun stemmingen en gedrag. De amazonen zijn zelden afstandelijk of verlegen. De meeste amazone papegaaien in de Apenhof zijn afkomstig van mensen die om één of ander reden niet meer voor de papegaai konden/ wilden zorgen. Vaak doordat er te weinig aandacht en zorg wordt besteed aan de papegaai kan hij vervelende eigenschappen krijgen. Zoals het schreeuwen (tijdens visite, telefoon gesprekken e.d.) en het rommel maken in en om hun kooi. Ook vergeten mensen vaak dat een papegaai 60 jaar of ouder kan worden. Enkele soorten zijn ernstig bedreigd, wat te danken is aan de voortdurende ontbossing en vernietiging van hun leefgebied. Mede hierdoor zijn de meeste amazone soorten beschermd.

 

Leven in de Apenhof

Een van de bekendste amazone bewoner van De Apenhof is Snotjong. Snotjong zegt zijn eigen naam, maakt een kreunend geluid als hij of zijn buurvrouw aangehaald wordt en kwebbelt heel wat af. Ook lacht hij op dezelfde manier als Anita. Het is een vriendelijke vogel voor mensen, maar wel een met een sterke eigen wil en pittig karakter, zeker naar soortgenoten.

Snotjong werd begin jaren tachtig binnengebracht bij De Apenhof. Zijn snavel was wat misvormt. En doordat deze slecht was onderhouden, had hij wat moeite met eten. De snavel werd door de dierenarts bijgewerkt zodat hij zijn pitten weer gemakkelijk kon pellen. De snavel van Snotjong heeft nog altijd een paar maal per jaar een onderhoudsbeurtje nodig. Terwijl hij zijn onderhoudsbeurt ondergaat kwebbelt hij er vrolijk oplos, het lijkt hem niet te deren. De voeding die Snotjong in De Apenhof krijgt bestaat uit gemengd papegaaienvoer, pellets en hij krijgt er vers fruit, groenten, kruiden en noten bij. Hij is vooral gek op appel.

Toen Snotjong eenmaal gewent was bij De Apenhof werd er gezocht naar een maatje. Het duurde een behoorlijke tijd voordat hij andere papegaaien accepteerde. Hij vond ze maar eng en had geen idee hoe hij met ze om moest gaan en ging vooral in de aanval als een soortgenoot in zijn buurt kwam. Uiteindelijk lukte het toch om hem aan een soortgenoot te koppelen. De twee vormden jarenlang een onafscheidelijk duo, totdat Barry helaas overleed.

Na het overlijden van Barry, hebben we geprobeerd Snotjong te introduceren met andere papegaaien bij De Apenhof. Hij was heel even samen met Chico, maar die kennismaking liep uiteindelijk op niets uit. Ook van Chica moest Snotjong niets weten.

Inmiddels is Snotjong weer een tijdje alleen en doen onze dierverzorgers hun best Snotjong elke dag met verrijking bezig te houden. Hij vindt het erg gezellig als de vrijwilligers even bij hem komen staan om te kletsen. Het liefst gaat hij met zijn snavel door de haren van een van de vrijwilligsters. Dat doet hij heel voorzichtig. Ook zijn kooiverrijking sloopt hij, ondanks zijn wat misvormde snavel, graag en in een rap tempo.

Doordat Loritta en Snotjong op elkaar reageerde door hetzelfde geluid te maken werd het verblijf van Loritta tegenover Snotjong gezet. Stiekem hadden de vrijwilligers de hoop dat zij samen 1 verblijf wilde delen. Maar helaas beiden papegaaien zitten niet te wachten op een kamergenoot. Ze staan al een langere tijd tegenover elkaar en hebben het op deze manier erg gezellig en kwebbelen wat af. We hopen dat ze nog lang van elkaars gezelschap mogen genieten, al is het helaas in gescheiden verblijven.

Gert Brouwer