Boommarters

Boommarters

Enige tijd geleden stopte een dierenambulance voor de deur om ons twee jonge boommarters te brengen.
In een naburig dorp was men bezig met werkzaamheden in het bos en daar moesten enkele holle bomen worden verwijderd. In één van deze bomen zat een nest boom- marters. De moeder van deze jongen was door de kettingzaag geraakt en had dit niet overleefd. Boommarters zijn beschermde dieren die in verschillende Europese landen voorkomen. Het zijn ontzettende leuke diertjes als ze klein zijn. Ze leven van alle soorten dieren in het bos, van muis tot reekalf. Ze doden ook reptielen, kikkers en zo voorts, maar eten deze meestal niet op. Wel eten ze noten, bessen en insecten. De draagtijd is vrij lang, ongeveer 9 maanden.
Ze nestelen graag in holle bomen en krijgen 2 tot 5 jongen. Ze zogen ongeveer 6 weken en daarna gaat de moeder ze bijvoeren met vlees. Na ca. 35 dagen gaan de oogjes open waarna ze al voorzichtig zo nu en dan het nest verlaten.

Ze zijn dan nog erg onbeholpen, maar al heel spoedig zijn het behendige klimmers en springers. Heel snel kunnen ze dan ook al voor zichzelf zorgen. Dat moet ook wel want moeder wordt weer bronstig en gaat op zoek naar een partner.
Toen onze weesjes hier binnen gebracht werden waren de oogjes al open. In eerste instantie hebben we stad en land afgebeld of er een gespecialiseerde opvang voor deze dieren was, maar dat bleek niet zo te zijn. Daarom namen we de beslissing om de dieren zelf groot te brengen.

Het was ons duidelijk dat het geen zuigelingen meer waren, daarom begon ik met kattenvoer. Dat verdroegen ze goed en aten ze gretig. Daarna kregen ze dode kuikens, noten, druiven en bessen erbij Ze groeiden als kool. Het werd dus tijd dat ze levend voer kregen. Toen ze in een ommezien een kuiken wisten te vangen en opaten wist ik dat het tijd was om ze los te laten. Omdat ze vooral ’s nachts actief zijn, heb ik ze op een warme zaterdagavond in de schemering los gelaten, op de plaats waar ze in het bos gevonden waren.

Ik zal nooit weten of ze het gered hebben, maar ik ben blij dat ik ze in elk geval de kans heb kunnen geven.