Rode rattenslang

Rode Rattenslang in de Apenhof

In de Apenhof zaten al een geruime tijd een Rode Rattenslang. De Rode Rattenslang wordt ook wel Korenslang of maïsslang genoemd en hij valt onder de reptielen. Slangen worden door mensen als huisdier gehouden, maar vaak zijn ze hier niet geschikt voor. De slangen zijn niet makkelijk te houden voor iedereen, ze hebben een goed verblijf nodig en ook aan hun dieet moet aandacht worden besteed. Doordat slangen te groot worden of onhandelbaar worden ze vaak in de natuur losgelaten of naar een opvangcentrum gebracht.

Rode Rattenslang (Patherophis guttatus)

De Rode Rattenslang of Korenslang, in dit artikel voor het gemak Rode Rattenslang genoemd, komen veel voor in de Verenigde Staten. Ze komen vooral voor in het oosten en midden van de Verenigde Staten, maar ook in het noordoosten van Mexico.

De Rode Rattenslang leeft in de natuur zowel in vochtige als droge gebieden, de slang stelt niet veel eisen aan zijn leefomgeving. Wat ze vooral belangrijk vinden is een droge slaapplaats en voldoende voedsel. In zijn oorspronkelijke leefgebied leeft hij in vooral dennenbossen waar het vochtig is. Afhankelijk van de temperatuur, gaat hij zowel overdag als ’s nachts op jacht. Hij zoekt in holen en onder omgevallen bomen naar knaagdieren, kikkers, hagedissen en vogels. Ondanks het feit dat hij de meeste tijd op de grond doorbrengt, kan hij goed klimmen. Recht omhoog een boom in, tussen de kieren van de boomschors, is geen probleem.

Uiterlijk

De Rode Rattenslang is een slanke slang, de slang heeft een vrij kleine kop in vergelijking met de rest van zijn lichaam. Ze hebben ongeveer een lengte van 1,20m tot 1,80m en zijn ongeveer na 2,5 jaar geslachtsrijp. Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje is te zien aan een aantal dingen. Als eerste loopt de staart van een vrouwtje taps toe tot aan de staartpunt. Bij het mannetje is de staart na de cloaca een paar centimeter verdikt, hier liggen de hemipenissen. Tijdens de paartijd zijn deze hemipenissen beter waarneembaar.

Het dieet

Het dieet van deze slang bestaat onder ander uit kleine knaagdieren zoals ratten, muizen, maar ook gerbils, vogels en hagedissen. De grote van de prooi hangt af van de grote van de slang, de doorsnee van de prooi mag 1,5 keer groter zijn dan het dikste deel van de slang (de kop).

Om de slang zo goed mogelijk te houden, worden er een aantal eisen aan het terrarium gesteld. Hieronder een opsomming van de belangrijkste punten.

  • Als vuistregel voor een terrarium: hoe groter hoe beter! De slang moet tenminste een verblijf van 60x40x50cm tot zijn beschikking hebben.
  • In het terrarium moeten klimmogelijkheden en schuilmogelijkheden beschikbaar zijn.
  • Schorsnippers op de bodem om het vocht zo lang mogelijk vast te houden, dit boost een vochtige omgeving na zoals zijn natuurlijke leefomgeving.
  • Een waterbak om te drinken en te badderen.
  • Het moet warmere plekken (lamp van 35 graden) en koelere plekken hebben (22 graden). ’s Nachts mag het niet kouder dan 18 graden worden.
  • UV-licht heeft de slang zeker nodig, deze lamp moet 12-14 uur branden. Dit geldt ook voor het vorige punt.
  • Doormiddel van het regelmatig sproeien met water wordt de luchtvochtigheid op peil gehouden.
  • Een goede hygiëne om aandoeningen te voorkomen is van groot belang!

Er zijn een aantal veel voorkomende aandoeningen bij een Rode Rattenslang, hieronder worden deze aandoeningen kort uitgewerkt.

Braken. Dit kan ontstaan door een te lage temperatuur, de slang kan zijn prooi niet verteren en spuugt de prooi weer uit. De temperatuur dient overdag en ’s nachts goed in de gaten te gehouden worden.

Vervellen. Soms hebben slangen moeite met vervellen, dit kan zijn omdat de slang zich in een te droge omgeving bevind. Het sproeien van lauwwarm water of het baden in een lauw warm badje kan het vervellen bespoedigen.

Niet eten. Dit kan meerdere oorzaken hebben, het veranderen van zijn omgeving, vervellen of toe zijn aan een paring. Een volwassen slang kan een paar weken zonder voedsel, maar met jonge slangen dient men voorzichtig te zijn. Dwangvoerderen kan een oplossing zijn.

Bloedmijt. Een kleine parasiet die in het bloed van de slang leeft. Een behandeling hiervoor kan bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak gekocht worden. Het terrarium moet ook goed ontsmet worden om nog een besmetting te voorkomen.

Inmiddels is het een populaire slang in het terrarium voor beginnende slangenliefhebbers. Dit komt doordat hij makkelijk te hanteren is en hij zijn voedsel goed accepteert. Zo zijn er in gevangenschap al vele verschillende varianten in patronen gekweekt. Ondanks dat hij makkelijk te hanteren is en hij zijn voedsel goed accepteert moet er goed overwogen worden voordat men deze slang aanschaft. Het kost veel tijd, energie, kennis en ervaring om deze slang te houden.

De slangen die opgevangen werden in de Apenhof zijn allen uitgeplaatst in erkende dierentuinen.

Jeanette Speksnijder