Jeanette Speksnijder

Even voorstellen

Mijn naam is Jeanette Speksnijder en sinds 2002 ben ik vrijwilligster bij de Apenhof. Ik ben geboren in Krimpen aan den IJssel, getogen in Lunteren en sinds 2007 woon ik weer in Krimpen aan den IJssel. Samen met mijn vriend woon ik op een binnenvaartschip van bijna 50 meter.

Stage Apenhof

In het jaar 2000 begon ik aan de opleiding MBO Zelfstandig Beroepsbeoefenaar Dierenzorg aan het Groenhorst College in Barneveld. Tijdens deze opleiding waren stages van 10 weken (5 dagen in de week) verplicht. Eind 2001 nam ik contact op met de Apenhof om de mogelijkheden van een stage te bespreken. In februari 2002 begon ik aan mijn stage bij de Apenhof, dit was een erg leuke en leerzame stage! Tijdens mijn stage verzorgde ik de aanwezige dieren, stelde ik voedselplannen voor de dieren op, gaf ik voorlichting op de open dagen en schreef ik stukjes voor het donateursboekje. In deze periode heb ik veel geleerd van de hoofdverzorger en eigenaar Dick Venema senior, een door de wol geverfde dierverzorger.

Naast deze opleiding heb ik ook mijn diploma’s voor MBO Dierenartsassistent Paraveterinair en HBO Dier- en veehouderij behaald. Tijdens mijn opleidingen heb ik onder andere stages gelopen bij dierenklinieken, dierentuin, dierenspeciaalzaak, dierenpension, schapen- en melkveehouderij en een petfoodbedrijf. Wat ik nog steeds zo bijzonder vind aan de Apenhof is dat alle vrijwilligers het werk doen uit liefde voor de dieren. De Apenhof draait op vrijwilligers, donaties en ontvangt geen subsidie van de overheid. Dit is bijzonder in een wereld waar bijna alles om geld draait. Mishandelde en afgedankte dieren worden liefdevol opgevangen in de Apenhof. Dieren die geheel herstellen worden soms herplaatst in een dierenpark. Voor oude of zwaar mishandelde dieren is de Apenhof een eindstation. Deze dieren worden liefdevol verzorgd en er wordt een huisgenoot voor ze gezocht.

Vrijwilligerswerk

Door de jaren heen heb ik veel artikelen voor het donateursboekje geschreven, de meeste heb ik geschreven over de aanwezige diersoorten in de Apenhof. Tijdens mijn HBO studie heb ik een gedragsonderzoek bij de Amazone papegaaien in de Apenhof uitgevoerd, erg leuk om te doen!

Na het behalen van mijn diploma’s was het tijd om te gaan werken. Ik heb bij de overheid en bij een (semi)overheidsinstelling gewerkt. Sinds 2012 werk ik bij een branchevereniging. Door mijn werk word ik regelmatig gevraagd om ingewikkelde wet- en regelgeving uit te zoeken voor de Apenhof. In 2009 heb ik in opdracht van de Apenhof de protocollen Huisvestiging, Veiligheid en Verzorging opgesteld voor (destijds) het Ministerie van Landbouw. Ook heb ik werkinstructies voor stagiaires en vrijwilligers opgesteld.

Ik hoop dat ik me nog lang kan inzetten als vrijwilliger voor de Apenhof.