Kooiverrijking in de vorm van kartonnen kokers

Papegaaien zijn in de natuur uren bezig met het zoeken van voedsel. Hierdoor zullen zij zich niet vervelen. De in gevangenschap levende papegaaien krijgen hun voedsel veelal aangeboden in bakjes. Zij hoeven dus geen moeite te doen voor hun voedsel en zijn dus zo klaar met eten. Vaak gaan zij zich vervelen. Hierdoor zie je vaak negatief gedrag zoals schreeuwen of veren pikken. Om negatief gedrag te voorkomen geven wij in de Apenhof verschillende soorten kooiverrijking.

De meeste papegaaien zijn echte slopers. Heerlijk om te zien hoe zij in een mum van tijd dikke kartonnen tapijt kokers versnipperen. Deze kokers hangen de vrijwilligers op aan touwen die zij vast maken aan de bovenkant van de verblijven. Bij de papegaaien die heel snel slopen rijgen we er ook nog dikke takken en stukken onbehandeld hout tussen zodat de papegaaien er wat langer over doen om alles tot kleine stukjes te versnipperen.

Vooral de grote kuifkaketoe kan in een paar uur tijd een grote dikke boomstam slopen. Ook zijn zitstokken moeten het regelmatig ontgelden. Het meeste werk zit dan ook in het inrichten en onderhouden van zijn verblijf. Het kan maar zo gebeuren dat je zijn zitstokken vernieuwd hebt en je een paar dagen later weer opnieuw kunt beginnen. Gelukkig hebben wij altijd een grote voorraad zodat er direct nieuwe in zijn verblijf gemaakt kunnen worden. Ook zijn er papegaaien die hun aangeboden kooiverrijking helemaal niet zien zitten. Als er na een aantal weken niets mee gedaan is gaan de vrijwilligers opzoek naar een ander soort verrijking.

Een aantal maanden geleden kreeg de Apenhof een grote hoeveelheid speeltjes en kooiverrijking speciaal gemaakt voor papegaaien. Deze werden in de verschillende verblijven gehangen. Daar waar de ene papegaai het geweldig vond moest de ander er niets van weten of waren er soms ronduit bang voor. Inmiddels is veel van deze gekregen kooiverrijking door de papegaaien gesloopt en is het weer tijd om opzoek te gaan naar een nieuwe uitdaging voor de papegaaien.

Vrijwilligers van de Apenhof