Heerlijke lange zomer

De zomer loopt nu echt wel ten einde. De papegaaien hebben weer heerlijk kunnen genieten van het mooie weer. Er waren ook dagen bij dat zij het te warm vonden en verdwenen in hun koelere binnen verblijven. Het fijne is dat zij bij de Apenhof die keuze ook hebben. Zij mogen zelf bepalen waar ze het liefste zijn. In hun buiten verblijven schijnt het grootste gedeelte van de dag de zon, maar er is ook altijd wel een plekje waar ze in de schaduw kunnen zitten. Daar waar de ene papegaai in de brandende zon zit, zoekt de andere een schaduwrijk plekje op.

De vrijwilligers hebben zich de afgelopen maanden weer bezig gehouden met het maken van de nodige kooiverrijking. Het is altijd weer een feest om te zien dat de verrijking gesloopt wordt. Sommige papegaaien vinden kooiverrijking helemaal niet zo geweldig. Om ze er toch aan te laten wennen zetten we de verrijking een tijdje voor hun verblijven. Meestal zijn de papegaaien er dan niet meer bang voor. Na een tijdje zetten of hangen we de verrijking dan op in hun verblijf in de hoop dat ze er mee aan de slag gaan. Maar ook dan is niet iedere papegaai even enthousiast. Gezien hun leeftijd is dat ook niet zo vreemd. De meest van hen zijn toch al wel op leeftijd. Het belangrijkste is dat zij zich niet vervelen.

 

Dit jaar was er weer veel te snoepen van uit eigen tuin. De aardbeien, appels, peren, pruimen, druiven en zelfs de vijgen werden met veel gekwebbel ontvangen. Ook van de andijvie en wortels werd genoten. Binnenkort kunnen zij nog genieten van de kiwi’s die nu nog aan de struik hangen en van de boerenkool. En dan is de tuin weer leeg gesnoept en is de zomer echt ten einde.

Anita Brouwer-Venema