Verbouwen

In april was het eindelijk zover; een nieuw dak voor de binnenverblijven! Ik vond het reuze spannend. Zeg maar gewoon doodeng. Een klein gedeelte van het dak had ik al met pap (Dick Venema sr.) vervangen en ik was gewend om samen met hem te verbouwen. Hij wist voor elk probleem wel een oplossing. Maar deze keer moest ik het echt uit handen geven.

Donatie van Stichting Abri voor dieren
Ik schreef verschillende organisaties aan om te kijken of zij een bijdrage konden leveren. En daar kwam onze redder in nood: Stichting Abri voor dieren. Deze stichting ondersteunt organisaties, instellingen en stichtingen die tot doel hebben dieren een dierwaardig bestaan te geven. Nadat de aanvraag tijdens de bestuursvergadering besproken en goedgekeurd was, stuurde zij ons een geweldig mooi geldbedrag toe waarmee wij ongeveer de helft van konden bekostigen. De andere helft hebben wij betaald uit onze spaarpot. Wij zijn de Stichting Abri voor dieren erg dankbaar.

Het grote dak was echt nodig aan vervanging toe. Op enkele plekken lekte het tijdens fikse buien. De papegaaien hadden er nog geen last van, enkel de vloer werd nat, maar wij wilden niet wachten tot het dak zover versleten was dat zij er last van zouden krijgen. Mede omdat de energiekosten de grootste kostenposten is en het oude dak niet heel goed geïsoleerd was, hebben we toch besloten om het in deze tijd waarin de gasprijzen hoog zijn het dak te vervangen. En omdat we nu toch bezig waren hebben we de licht cassettes ook laten vervangen. Doordat de oude lichtplaten vergeeld waren kwam er steeds minder daglicht naar binnen en de oude platen waren niet geïsoleerd.

Zo’n grote verbouwing alleen of met enkele vrijwilligers doen was helaas geen optie. Wat wij zelf konden doen – zoals leidingen, stroom en verlichting verleggen – hebben we zelf gedaan. Samen met onze zoons zijn we de laatste week voor de verbouwing erg druk geweest en hebben keihard gewerkt om het klaar te krijgen voordat de bouwvakkers aan hun klus konden beginnen.

 En daar waren ze dan, de bouwvakkers. Vier man sterk. Omdat het nog best fris was tijdens de verbouwing, was het even behelpen. De bouwvakkers pakten het goed op. Zo werden de oude isolatieplaten provisorisch neergelegd zodat de warmte zoveel mogelijk binnen bleef. Al snel begon de zon te schijnen. Dat was een fijne bijkomstigheid. Wij hebben de oude isolatieplaten laten liggen en er nieuwe geïsoleerde platen overheen laten plaatsen. De oude isolatieplaten zijn niet zo mooi meer, maar ze zorgen wel dat de warmte nog beter binnen blijft en de kou buiten. Inmiddels staan de verwarmingen een aantal graden minder warm en hoeven we de lampen minder snel aan te zetten. Beide toch een welkome besparing op de kosten.

De papegaaien zitten er de aankomende jaren weer heerlijk warmpjes en droog bij. En ik ben reuze blij dat het achter de rug is en zo vlekkeloos is verlopen.

Anita Brouwer-Venema