Wij stellen aan u voor: Kuifje

In deze rubriek willen wij elke keer een of twee papegaaien in het zonnetje zetten en hem of haar aan u voorstellen.

Deze keer is dat onze Kuifje, de Goffini kaketoe.

Herkomst en uiterlijk

Er zijn veel verschillende soorten kaketoes, in de Apenhof wordt Witkuif kaketoe en de Goffini kaketoe gehuisvest.

 Goffini kaketoe (Cacatua Goffini)

De Goffini kaketoe komt oorspronkelijk uit Indonesië, hij komt daar voor op de Tanimbar eilanden. De Goffini kaketoe leeft in bosrijke gebieden, solitair of in grote groepen. De Goffini kaketoe is een kleine kaketoe van ongeveer 35 cm en heeft een gewicht van tussen de 220-380 gram. De kaketoe heeft een klein wit kuifje, een wit/ grijze snavel en een paar rode puntjes vlak bij zijn neus op zijn veren. De kaketoe is voor de rest wit.

Geslachtsonderscheid tussen de mannelijke en vrouwelijke kaketoe is te zien aan de ogen, de man heeft een donkerbruine iris en de vrouw een lichtbruine iris. De jonge kaketoes hebben de eerste twee tot drie jaar donkere ogen. Het legsel van de kaketoe bestaat uit 2 of 3 eieren die worden 26 dagen afgewisseld van beide ouders uitgebroed.

Huisvesting
De Goffini kaketoe heeft, zoals bijna elke vogel, veel behoefte aan aandacht en ruimte. De kaketoe stelt hoge eisen aan zijn huisvesting. De kaketoes staan bekend om hun gemak waarmee ze hun zitstokken en het overig materiaal in hun verblijf in een mum van tijd kapot maken. Ze kunnen schroeven opendraaien, speelgoed slopen, gaas door bijten en ga zo maar door. De Goffini kaketoe is als huisdier ook niet makkelijk te houden. Ze hebben een hoge intelligentie, scherpe snavel en harde stem kunnen ze erg veel aandacht vragen. Het komt regelmatig voor dat ze zichzelf kaal plukken.

Voeding
In de Apenhof krijgen de kaketoes gemengd papegaaienvoer, pellets, vers fruit, groenten, kruiden en noten. Zoals u gelezen hebt, is de kaketoe een veeleisende vogel. Hij leeft jarenlang en heeft goede huisvesting, aandacht en verzorging nodig. Doordat mensen hun kaketoe dit vaak niet kunnen bieden, komen ze in de Apenhof terecht.

Leven in de Apenhof

Kuifje woont al vele jaren in de Apenhof. Soms had ze tijdelijk een vriendje, maar na verschillende pogingen om een geschikte partner te vinden, zit zij momenteel alleen. De vrijwilligers zijn op zoek naar een maatje. We denken nu dat Snotjong een mogelijke match zou kunnen zijn. Zowel Snotjong als Kuifje zijn zachtaardige vogels. Dus wie weet is er een match.

Weet u nog, Kuifje die tijdens de zwangerschap van Rianne, onze vaste vrijwilligster, naar haar toe trok? Hij bleef haar volgen tot ze haar niet meer kon zien en kwam tegen de tralies aanzitten om gezellig te kwebbelen. Nog steeds blijft Kuifje haar achtervolgen.

Kuifje is een vrij rustige vogel die best snel last van stress heeft. Zij is gebaat bij een hele rustige benadering die elke dag hetzelfde is. Als het een keer anders gaat dan dat zij gewend is – door bijvoorbeeld een verbouwing – heeft zij hier echt last van. Ze springt dan telkens van de ene op de andere zitstok of kruipt weg in een hoekje. Waardoor dit komt blijft gissen. We weten tenslotte niet wat zij allemaal al heeft mee moeten maken.

Kuifje reageert enthousiast op het ‘schreeuwen’ van Loritta door hetzelfde geluid te maken. Fluiten of praten hoor je haar nooit doen. Terwijl haar buren hele liedjes fluiten, neemt zij dit niet over. Wanneer je haar wel hoort, is tijdens een regenbui in de zomermaanden. Dan maakt zij enorm veel kabaal. Ze houdt duidelijk niet van regen want bij de eerste druppels zit zij in haar binnenverblijf. Kuifje gaat sowieso niet echt graag naar buiten. Ze vermaakt zich binnen ook prima. Kuifje is net als de meeste kaketoes een echte sloper. Zij krijgt dan ook de nodige kooiverrijking in de vorm van takken, hout, papegaaienspeeltjes en kartonnen kokers om te slopen. Dat slopen gaat in een rap tempo.

Veren pikken

Helaas kwam Kuifje hier binnen als een enorme verenpikker. Ze ziet er niet uit met haar kaal geplukte borst. De oorzaak daarvan is vaak stress, verveling of te weinig aandacht. Te weinig aandacht of verveling lossen wij bij de Apenhof op door hen een of meerdere partners te geven en een grote hoeveelheid sloopmateriaal aan te bieden. Dat helpt vaak wel, in de gunstige gevallen houden ze op met zichzelf te pikken. Vaak krijgen ze na verloop van tijd weer een mooi verenpak. Helaas is Kuifje haar borst kaal en de veren zullen ook niet meer terugkeren. Haar huid was al glad toen zij bij de Apenhof binnen gebracht werd. Ze heeft geen ‘kippenvel’ meer.

Ook haar snavel is zwaar beschadigd, zij mist aan de zijkant een groot stuk. Zij kan hier gelukkig wel goed mee eten. Dat haar snavel ondanks de beschadiging erg sterk is, blijkt wel uit het feit dat zij het ‘dubbeltjesgaas’ wat over het bestaande verblijf was gemaakt vakkundig gesloopt heeft. Telkens vonden de vrijwilligers stukjes gaas, tot het moment dat alles ervan gesloopt was.

Uitbreker
Kuifje is ook een echte uitbreker. Zodra een vrijwilliger haar binnenverblijf niet op slot draait, dan weet zij het verblijf open te maken om daarna gezellig rond te vliegen. Om die reden mogen de buitenverblijven enkel geopend worden als de papegaaien veilig opgesloten zitten in hun binnenverblijven. Ook de sleutel in het slot laten zitten is bij Kuifje niet verstandig. Hoe ze het voor elkaar krijgt is een raadsel, maar ze redt het om de sleutel haar verblijf in te trekken. Als het haar dan toch een hele enkele keer lukt om een van de vrijwilligers te snel af te zijn gaat zij, nadat ze een paar rondjes in de binnen verblijven heeft gevlogen, vanzelf haar eigen verblijf weer in. Daarna is ze wel erg van slag.

Kuifje eet net als alle andere papegaaien pellets, zaden en noten. Groente, fruit en (on)kruid vindt zij heerlijk. Vooral mandarijnen, sinaasappels en paardenbloemen zijn favoriet bij haar. Laten we hopen dat Kuifje binnenkort haar mandarijntjes wil delen met een vriendje zodat zij het samen nog lang gezellig mogen hebben in de Apenhof.