Kooi en voedselverrijking

Papegaaien zijn intelligente vogels. Om die reden is het belangrijk om hen voldoende bezig te houden.

Wanneer papegaaien onvoldoende te doen hebben gaan ze zich vervelen. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag zoals plukken , schreeuwen en harde geluiden maken.  Een van de manieren om papegaaien bezig te houden is het aanbieden van kooi en voedselverrijking.

In het wild zijn papegaaien 5 tot 8 uur bezig met het zoeken naar en pellen van eten . In gevangenschap krijgen papegaaien hun voedsel vaak aangeboden in een bakje en hoeven zij geen moeite te doen. Met een half uurtje hebben zij hun eten naar binnen gewerkt.

Om de papegaaien zich niet te laten vervelen bieden wij bij de Apenhof kooi en voedselverrijking aan. Hierbij “verstoppen” wij een lekker hapje, zoals een gedeelte van hun zaden zoveel mogelijk in natuurlijke materialen zoals papier en hout.

De ene keer verstoppen wij een pinda in een WC rolletje die aan beide kanten vol gestopt worden met papier en wordt deze hoog opgehangen in het verblijf. Een andere keer krijgen zij een kartonnen doos vol met papiersnippens waarin zij op zoek kunnen naar hun zaadjes.  Dan weer krijgen zij takken aangeboden die we in een blok hout steken en hoog in hun verblijf hangen zodat zij moeite moeten doen om de takken te slopen. Elke keer ziet de verrijking er weer anders uit en bestaat het uit ander voedsel. Zo blijft het voor de papegaaien elke keer weer een verrassing. Niet alle papegaaien vinden het even leuk. Maar na verloop van tijd wordt de meeste verrijking wel gesloopt en het lekkere hapje opgegeten. Het is altijd weer leuk om te zien hoe lang ze zoet kunnen zijn.

 

Vandaag bestond de verrijking uit 2 blokjes hout met daartussen een wc rolletje met een pinda en een plak mais geregen aan raffia. Ouwe en Vriend begonnen er direct aan. De mais werd al snel opgepeuzeld, maar de pinda uit het wc rolletje krijgen was een lastigere klus waarmee ze wel een tijdje druk waren. Ouwe en Vriend zijn echte liefhebbers van kooi en voedselverrijking.

Karel en Rosina vinden het helemaal niks. Zij bleven vooral uit de buurt van hun verrijking. Maar zoals het meestal gaat beginnen zij morgen aan hun verrijking. Frits en Annie vonden het een beetje spannend maar na een half uurtje won hun nieuwsgierigheid het weer van hun angst en begonnen ook zij aan de mais te knabbelen.

En morgen….morgen vinden de vrijwilligers in de meeste verblijven enkel houtsnippers en versnipperd karton terug  en hebben de papegaaien zich heerlijk vermaakt. En daar is het allemaal om te doen.