De laatste dag als apenverzorgster.

2 december 2014. 

 

De laatste dag als apenverzorgster. 

 

Tja waar moet ik beginnen? 

Het NVWA keurde de verblijven af. Voor mij echt onvoorstelbaar omdat in dezelfde verblijven jaren door pap (Dick) apen opgevangen werden voor de overheid.  Maar de verblijven voldeden volgens het NVWA niet meer aan de moderne tijd. Dus werd besloten dat de overige 8 apen overgeplaatst moesten worden naar ST AAP.  

 

Om deze laatste apen te kunnen vervoeren betekende het dat zij waarschijnlijk verdoofd zouden moeten worden en dus 6 uur geen eten zouden mogen krijgen. Het advies was om `s avonds het eten weg te halen, maar dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen.

De ander optie was om `s morgens heel vroeg op te staan en dan de laatste etensresten te verwijderen.  

 

Half 5 was ik bij de Apenhof. Ik deed de lampen aan en de apen keken mij verbaast aan.

Zo vroeg gewekt worden waren zij niet gewend. Omdat er nog vele lekkere hapjes in de verblijven en de kooiverrijkingsballen zaten gaf ik de apen nog een half uurtje om te eten. Daarna was het moment daar om de verblijven te reinigingen. Gelukkig was ik alleen zodat ik mijn emoties niet onder controle hoefde te houden. De apen werkte, ondanks het vroege tijdstip, mee en vertrokken naar de buitenverblijven. Snel maakte ik de verblijven schoon zodat de apen weer naar binnen konden. 

 

Nadat ik alle verblijven schoongemaakt had en de apen weer binnen waren heb ik de lampen uitgedaan zodat ze nog even konden slapen.  
 
Om 11.00 uur was het zover, de vervoerkooitjes werden binnen gebracht en de apen werden gevangen. De meeste werkte mee, behalve Jasper. Zij had totaal geen zin. Uiteindelijk werden alle apen gevangen en overgebracht naar ST AAP.  

 

Ik hoop nooit meer zo`n zwarte dag mee te maken. 

 

Anita Brouwer-Venema