Wij stellen aan u voor: Kareltje
In deze rubriek willen wij elke keer een of twee papegaaien in het zonnetje zetten en hem of haar aan u voorstellen.
Deze keer is dat onze Blauwvoorhoofdamazone/ Dubbele geelkopamzone Kareltje
Amazone Papegaaien in de Apenhof
Er zijn vele verschillende amazone soorten. In de Apenhof worden onder andere onderstaande soorten verzorgd:
- Geelwangamazone
- Blauwvoorhoofdamazone
- Geelnekamazone
- Geelvoorhoofdamazone
- Witvoorhoofdamazone
- Dubbele Geelkopamazone
- Mülleramazone
Herkomst en uiterlijk
De papegaaien komen oorspronkelijk uit Midden en Zuid Amerika. Deze bestrijken een groot gebied rondom de Amazone in Zuid en Midden Amerika. De Amazone papegaai is te verdelen in zo’n 27 ondersoorten. Toch hebben ze één ding met elkaar gemeen en dat is hun overwegende groene kleur. Doordat alle amazones de groene kleur hebben, worden amazones vooral aan de kleur van hun voorhoofd, hoofd, schouders en buik herkend.
Kleuren die veel bij amazones voorkomen zijn geel, oranje, rood, blauw, paars en wit.
Ze worden 25-45 cm groot. Ze kunnen 70-75 jaar oud worden.
Huisvesting en voeding
Het belangrijkste doel van een amazone papegaai is: deel uitmaken van een familie en voedsel zoeken. Ze doen alles samen, van slapen tot eten. Een groep papegaaien bestaat uit meerdere paren. Hun natuurlijk voedsel bestaat zoals bij de meeste papegaaien uit zaden en vruchten. Verder eten zij delen van planten en ze pakken wel eens een insect (vooral tijdens de nestperiode). Amazones vinden het meestal erg fijn om te badderen. Het zijn aantrekkelijke en vriendelijke vogels die iedereen willen laten zien hoe veel geluiden ze al hebben geleerd te imiteren en ze zijn absoluut niet verlegen.
Niet geschikt als huisdier
Het zijn populaire huisdieren vanwege hun mooie, open en clownachtige persoonlijkheid en intelligentie. Ze hebben een geweldig geheugen en kunnen zich gebeurtenissen maanden- of jarenlang herinneren. Amazonen zijn energiek, speels, sociaal en vragen, zoals veel aandacht. Veel Amazonen zijn ‘karakters’ en hebben last van stemmingswisselingen. Hun stemmingen kunnen variëren van lief, lawaaierig, stil en naïef via hardnekkig tot jaloers, speels, agressief en irritant. Eigenaren die niet genoeg zorg bieden, worden vaak in de oren of vingers gebeten.
Dat is het moeilijkste aan de amazonepapegaaien, de eigenaren van de papegaaien moet werkelijk begrip hebben voor hun stemmingen en gedrag. De amazonen zijn zelden afstandelijk of verlegen. De meeste amazone papegaaien in de Apenhof zijn afkomstig van mensen die om één of ander reden niet meer voor de papegaai konden/ wilden zorgen. Vaak doordat er te weinig aandacht en zorg wordt besteed aan de papegaai kan hij vervelende eigenschappen krijgen. Zoals het schreeuwen (tijdens visite, telefoon gesprekken e.d.) en het rommel maken in en om hun kooi. Ook vergeten mensen vaak dat een papegaai 60 jaar of ouder kan worden. Enkele soorten zijn ernstig bedreigd, wat te danken is aan de voortdurende ontbossing en vernietiging van hun leefgebied. Mede hierdoor zijn de meeste amazone soorten beschermd.
Leven in de Apenhof
Kareltje leeft al weer heel wat jaren in de Apenhof. Het is niet bekent hoe oud hij is. Hij heeft vele jaren een verblijf gedeeld met Carolina. Zij waren echt dikke maatjes.
Helaas lukt het niet altijd om een geschikte partner te vinden voor onze papegaaien. Sommige vogels zijn kritisch en negeren alle mogelijke partners die wij hun voorhouden. Dit is erg jammer, maar wij blijven zoeken naar een geschikte match voor onze vogels. Kareltje is zo`n vogel.
Na het overlijden van Carolina lukt het ons niet om een geschikte partner voor hem te vinden waarmee hij zijn verblijf wil delen. De papegaaien die alleen zitten krijgen extra aandacht van de vrijwilligers en ook extra verrijking in hun verblijf zoals takken en speeltjes. Maar ook dit lijkt Kareltje niet te bekoren. Gezellig brabbelen wil hij wel, maar verder geen poespas voor hem.
Kareltje is behoorlijk gehandicapt. Hij heeft spreidpootjes. De poten staan ver uit elkaar, zijn krom gegroeid en hij kan ze niet onder het lichaam trekken. Wat betreft de oorzaak tast men nog in het duister. Om deze reden heeft Kareltje nooit kunnen verhuizen naar een erkende dierentuin. Ook kan Kareltje niet vliegen. Als hij op de grond komt moet hij via de tralies weer op zijn stok klimmen. Kareltje is graag buiten. Zijn verblijven zijn zo ingericht dat hij via zijn stokken naar beide verblijven kan lopen. Nou ja, lopen? Het lijkt meer op waggelen. Maar het lijkt hem niet te deren. Als hij buiten is en het begint te regenen vindt hij dat geen probleem, hij kwettert er dan vrolijk op los.
Kareltje kijkt altijd ondeugend uit zijn oogjes, dat is hij totaal niet. Hij zal altijd geduldig wachten op zijn eten. Als hij de vrijwilligers hoort aankomen met de voedselkar steekt hij zijn kopje buiten het verblijf om te kijken waar we blijven. Hij zet dan vaak zijn veren op en zo lijkt het alsof zijn koppie twee keer zo dik is. Vandaar dat hij door de vrijwilligers ook wel liefkozend ‘dikkop’ wordt genoemd. Echt fluiten en praten doet hij niet. Hij brabbelt wel veel maar geen verstaanbare woorden.
Zoals bij alle papegaaien bestaat zijn menu bij de Apenhof uit pellet, zaden, noten, groente en fruit. Pellet is niet zijn favoriet. Hij eet liever een flink stuk wortel. Nog blijer wordt hij van mandarijn.
Wij hopen dat Kareltje nog lang mag genieten van zijn welverdiende mandarijntje en wie weet ooit van een geschikte kamergenoot.
Door Uw steun kunnen de vrijwilligers bij de Apenhof hun liefdevolle werk blijven uitvoeren. Mag Kareltje ook op uw liefde rekenen? Met een donatie kunt u ervoor zorgen dat de papegaaien de liefde krijgen die ze zo verdienen. Want alleen met hulp van mensen zoals u kunnen wij hen op blijven vangen.
U kunt met uw( eenmalige) donatie naar keuze overmaken op rekeningnummer NL 34 INGB 0003 6698 88 t.a.v. de Apenhof.
Ik wens u, ook namens de papegaaien, alle liefde toe! Hartelijk dank voor uw betrokkenheid.