Winters in Nederland zijn niet geschikt voor tropische dieren.

Ook de afgelopen winter was het, zoals altijd, niet prettig voor de papegaaien. Onze dieren hebben veel buitenlucht, warmte en zonlicht nodig om het echt fijn te hebben.

Zeker nu de ophokplicht steeds vaker in wordt gesteld vanwege een dierziekte en de papegaaien hierdoor, ondanks dat het mooi weer is, verplicht binnen moeten blijven. Je merk aan ze dat ze het niet fijn vinden. Hun verenkleed en humeur is niet zoals in de zomermaanden. Natuurlijk zijn de binnenverblijven goed verwarmd en verlicht, maar de vrije keuze om naar buiten gaan vinden ze fijner.

Met kooiverrijking proberen de vrijwilligers de winterperiode zo aangenaam mogelijk te maken voor de papegaaien. Vele kartonnen kokers zijn er de afgelopen winter weer versnipperd en ook de zitstokken moesten het weer ontgelden. Het is bijna niet te geloven hoe snel een papegaai een hele dikke tak versnipperd tot kleine stukjes.

Het is dan ook altijd weer een feest om in het voorjaar de kleppen, die de binnen en buiten verblijven van elkaar scheidt, te mogen openen. De meeste zijn snel buiten, een enkeling moet echt weer even op ontdekkingstocht, maar eenmaal de weg naar buiten gevonden te hebben genieten zij volop. Wij hopen dan ook dat het snel weer een lange zonnige zomer mag worden, zodat er genoten kan worden van de buitenlucht en het zonlicht.

 

Anita Brouwer-Venema